Monday, May 18, 2009

Hijrah....

Hmmm dah lama x post something kat blog..ari ni rase cam nak membebel...as sume org tau...aku dah tender...means, lepas ni aku akan jadi ex-edaran secara officially. hmm satu decision yg memang susah nak buat..yolah...dah selesa, ngan kawan2, senior2..tapi ni la namanya hijrah...satu keputusan harus dibuat..akhirnya demi masa depan...aku buat keputusan yg aku harap aku x kan menyesal dgn segala decision...aku akan belajar ngan bersungguh2, aku sedia adopt new thing, new environment, new knowledge..insyaAllah dengan adanya usaha dan effort yg berterusan...semua yg susah akan jadi mudah...Sebenarnya ade beberapa reason why i'm leaving....

hijrah yg pertama:

  1. Aku betul2 teringin nak belajar bende baru, focus...and aku enjoy ngan apa yg aku buat...skang ni carca marba
  2. Aku akan menjadi isteri org..so, aku x nak korbankan family aku...sebab bile jaga maintenance project..tekanan tu aku selalu bawak hingga di luar waktu opis...so aku x nak bawak tekanan ni sampai ke rumah nanti.
  3. aku nak focus, yup..maybe ramai cakap aku x sesuai jd tester engineer..tapi, insyaAllah..jgn pandang rendah pada tester. x bermakna, once aku dah masuk line tester...aku x boleh switch back kepada developer...satu je yg aku pegang sampai skang... setinggi mana pon kite belajar...yg penting skills tu kene ada...insyaAllah, skill2 yg aku ada skang..aku x kan lupakan, akan aku akan guna sampai bila2...
  4. ongkosnya...huhuhu ramai x paham kenapa aku sgt mementingkan uwang...yup ia sgt2 penting..aku study (duit sendiri), akan ada new family, yg penting bila aku blah, aku dapat kedua2nya (1) Ongkos (2) New knowledge and skills. memang x dinafikan...memang kat sini aku dpt belajar byk bende..just tang ongkos tu la yg kureng...huhuhuh x kan nak jd org susah selama2nye..
  5. One of my Client (Big Boss) penah nasihat...be profesional...sebab aku nak belajar jd seorg yg professional la aku amik decision keluar...untuk belajar menjadi seorg yg pro...sebab skang sume main tangkap muat...x tau bile nak belajar jd pro...(for my future).... skang aku dapat rasakan, keje aku main tangkap muat, x de standard...so, aku x dapat rasa satisfaction dari apa yg aku buat...

hijrah yg kedua:

2 weeks from today,...aku akan sah menjadi hak milik org lain...so, sume pon aku nak kene minta izin dari suami aku...huhuh boleh kah..insyaAllah...janji die izinkan aku bekerja untuk cari duit sendiri dah cukup...pas ni sume hal rumah aku nak kene practisekan...huuhuh harap2 x de masalah la harapnya...moga2 kitorg akan happy sampai bila2....huhuhuh nerbos2....

10 comments:

ashiena said...

sebab bile jaga maintenance project..tekanan tu aku selalu bawak hingga di luar waktu opis... tekanan itu akan diambil alih oleh orang lain.. :)

good luck tempat baru.. Pasti bolehnya!

good luck juga jadi wife dan insyaAllah.. ibu dan seterusnya :)

chiaci said...

ashiena : heheh good luck...satu je korg kena pegang..mula2 sesat dulu, lepas tu sure tau jalan punya..tapi, this time korg sume lucky...sebab sume tekanan tu akan dibahagikan sama rata heheheh....

BlackFuckingMetal said...

jangan takut untuk berhijrah...
sesungguhnya sesuatu penyelesaian yang terbaik itu akan hadir apabila anda berjaya menyenaraikan point2 kukuh seperti di atas.

chiaci said...

black : huhuh insyaAllah selagi ada effort and kudrat..sy akan trus berusaha tuk belajar new skills..thanks again

aim-a said...

gud luck in your future undertakings :D alwes think positive in all matters and face all the challenge with a BIG SMILE :D you can do it my fren :) chaiyok!!

chiaci said...

thank you so much sri...huhuh same goes to u hehe :)

sHibI said...

welcome to the club ;)
n lg 1 reminder utk k..please buat house warming lpas kawen dgn acu k..

=)

Mrs.Azhir said...

ALa..minta izin untuk sekaligus semua2 lah..kan senang...wink...

chiaci said...

wahhhh inar..dah ade blogg hehehe welcome to d clubb

peah @ peps said...

intan...good luck ya intan..

 
template by suckmylolly.com